255 poze   62060 vizite

41 SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA

Prezentare SOR

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit care deruleaza activitati pentru protectia pasarilor si naturii cu sprijinul membrilor (1500), voluntarilor, pe baza de donatii si proiecte. Are raspandire nationala in Romania prin sucursale si grupuri scolare. Din 1997 este partener al BirdLife International – o retea mondiala ce cuprinde 105 organizatii nationale pentru conservarea pasarilor si a naturii.

Activitatea organizatiei poate fi caracterizata succint de sintagmele: cercetam / conservam / protejam / influentam / cooperam / informam.

Activitatea de cercetare cuprinde: colectarea, analiza, evaluarea si publicarea informatiilor despre pasarile salbatice din Romania; monitorizarea anumitor specii; conservarea Ariilor de Importanta Avifaunistica (AIA) din Romania - parte a unui program mondial desfasurat de BirdLife International; studiul si protectia speciilor de pasari amenintate sau pe cale de disparitie pe plan national si mondial; realizarea planurilor de actiune pentru protectia acestor specii. In cadrul programului Natura 2000 in Romania, SOR participa la desemnarea a 80 Arii de Importanta Avifaunistica pe langa cele 44 existente, care ocupa 2,4% din suprafata tarii. Impreuna, acestea vor acoperi 7,6% din suprafata Romaniei, iar pana in 2006, conform obiectivelor progrmului Natura 2000, suprafata ariilor protejate din tara va creste pana la 15%.

In domeniul conservarii, SOR participa la o mare varietate de programe internationale: Distributia si efectivele populatiilor de pasari din Europa, Recensamantul pasarilor de apa, Programul de monitorizare a speciilor clocitoare comune, Recensamantul international al berzei albe etc. In cooperare cu organizatii din tarile invecinate sau apropiate geografic, SOR realizeaza proiecte regionale pentru studiul si protectia unor specii precum: culicul cu cioc subtire, gasca cu gat rosu, cristelul de camp, barza alba, cormoranul mic, rata cu cap alb. Am contribuit de asemenea cu date substantiale la toate publicatiile importante ale BirdLife International sau Wetlands International despre situatia pasarilor din sud-estul Europei sau Romania.

Activitatea SOR se desfasoara in cele trei birouri din Cluj- Napoca, Bucuresti si Tulcea, cu sprijinul sucursalelor (14) si a grupurilor scolare. Avand acoperire nationala, SOR este solicitata pentru a oferi consultanta la nivel local, regional si national in domeniul protectiei pasarilor. Desfasoara o semnificativa activitate de lobby pe langa guvern si reprezentantii sai din teritoriu pentru respectarea si aplicarea legislatiei nationale de mediu si alinierea cu cea a Uniunii Europene.

Birourile SOR din Cluj-Napoca, Tulcea si Bucuresti, in stransa cooperare cu reteaua AIA de custozi si reteaua de profesori voluntari desfasoara o intensa activitate de constientizare a publicului asupra importantei si valorii capitalului natural (pasari si habitate) pe care il are tara noastra. Activitatea in cadrul institutiilor de invatamant gimnazial si superior cuprinde prelegeri, expuneri de diapozitive si video, iesiri demonstrative in teren. Materiale informative si publicitare (postere, pliante, brosuri) sunt impartite anual membrilor organizatiei si persoanelor interesate. O reusita deosebita o reprezinta publicarea primului ghid in limba romana (traducere si adaptare a textului celebrului ghid Hamlyn) pentru identificarea si recunoasterea speciilor de pasari.

Nu in ultimul rand, parteneriatul cu organizatia mondiala BirdLife International ofera Societatii Ornitologice Romane posibilitatea de a-si circumscrie activitatea si strategia in contextul european si international spre acelasi tel comun: conservarea pasarilor si a resurselor naturale.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.